maandag 17 november 2014

Tilburgse vijfsprong

Spannendste kruispuntJammer dat de wintermaanden aanbreken en veel terrassen zich tijdelijk terugtrekken. Het lekkerste terras vind ik aan de vijfsprong, tevens het spannendste kruispunt van Tilburg. Daar waar Nieuwlandstraat, Tuinstraat,  Stationsstraat, Noordstraat en Korte Schijfstraat elkaar kussen. Bij De Spaarbank waar vroeger de Tilburgers hun geld weg brachten en nu nog.

Een unieke plek met meerdere terrassen waar het gefriemel van fietsers, voetgangers, scooters en hardnekkige automobilisten steeds voor veel vermaak zorgt. Een onmogelijke vijfsprong waar eigenlijk veel ongelukken zouden moeten gebeuren, maar waar iedereen nog tijdig het vege lijf redt, op de rem trapt of slingerend uitwijkt. (Op de foto een stil moment waarop de monden van de vijf straten goed te zien zijn.)

Auto’s die denken Tilburgs cityring te slim af te zijn, scooters die geen snelheidsbeperking kennen, maar dáár toch wel even uitkijken, fietsers van alle leeftijden: het krioelt allemaal en haalt ongedeerd de overkant.

Internationale allure
Bekend op internet zijn de filmpjes van een kruispunt in India waar het verkeer op een ongelofelijke manier door elkaar rijdt zonder botsingen. De vijfsprong bewijst dat Tilburg internationale allure heeft. Je zou met een hooggeplaatste camera dit levende hart moeten vastleggen en versneld afspelen. Zou me niet verbazen dat het buitenland zo gecharmeerd raakt van dit oer-Nederlandse tafereel, dat een Holland House in Japan het nabouwt.

Terrassen
Wat de grootsteedse sfeer nog versterkt, is dat een buitenstaander niet kan raden welk terras bij welk café hoort. Het terras voor Stadscafé De Spaarbank blijkt bediend door Eetcafé Langeboom. Kelners van De Spaarbank steken de straat over, om het terras tussen twee straten van drankjes en hapjes te voorzien. Het zal iedereen een zorg zijn, die op tijd zijn gulle glas Belgisch bier en bitterballen krijgt.

Soms moet ik nog even terugdenken aan al het gedoe van zoveel jaar geleden. Toen de vijfsprong opnieuw werd ingericht. Protesten omdat een grote boom zou verdwijnen en de vijfsprong zijn karakter zou verliezen. In mijn herinnering waren er demonstraties en protesten en een nachtelijke actie.
Eerlijk gezegd kon ik laatst, geriefelijk weggedoken in de kussen van de terrasbank, niet eens meer verzinnen hoe de kruising er vroeger uitzag. Zo lossen allerlei problemen zich vanzelf op.

Ooohhh kijk, nee dat ging nog net goed. Gelukkig. De scooter ging sneller en de kinderwagen langzamer dan ze van elkaar dachten. Ja die dingen gebeuren. Weer goed afgelopen…


ARNOLD VERPLANCKE

2 opmerkingen:

Rachel Höppener zei

Ik mag er meerdere keren op een dag lopen van en naar mijn huis en vind dat zonder uitzondering een van de charmes van het mijn huis verlaten en weer opzoeken,

Anneke Heemskerk zei

Ik overleef het ook elke keer op en neer naar het werk :-) Bedenk ook regelmatig dat dit leuk beeldmateriaal op zou leveren van bovenaf gefilmd.